Petunia

Petunia (familia Solanaceae) este una dintre cele mai importante flori anuale. Este o planta de gradina, dar poate fi crescuta si in jardiniera pe balcon. Ajunsa in Europa de mai putin de 200 de ani,vine din America de Sud (Brazilia si Argentina). Cele mai populare soiuri si mai cultivate la noi sint cele denumite stiintific Petunia nyctaginiflora si Petunia violacea, care sint si baza a numeroase varietati. Din specia Petunia hybrida, s-au creat numeroase soiuri ce difera dupa inaltime si, forma si culoarea florilor. Impartite in : inalte, mijlocii si pitice , au intre 80 si 20cm.

Petuniile, inalte si pitice pot avea cu tulpini erecte sau pendule, cu flori in forma de palnie in variate culori(unicolore sau pestrite), involte si simple, cu inflorire bogata si persistenta. Soiurile pitice, care au o crestere compacta cu flori mici sau mari, simple sau duble, sunt foarte frumoase daca sunt plantate in ghivece.

Petuniile infloresc din iunie pana in septembrie, sunt rezistente la vant, iar florile nu se strica daca ploua. Ele au nevoie de mult soare si de aceea trebuie tinute in locuri luminoase si calduroase, in bataia razelor solare. Avind pretentii reduse fata de sol si expozitie, de aceea se cultiva pentru parcuri si gradini, ronduri, rabate, singure sau in combinatie cu alte plante.

Posteaza un comentariu